Casa RM

House RM

Location:
Pergine Valsugana, IT
Client:
Private
Type:
Commission
Year:
2017
Budget:
Confidential
Photo:
Valentina Casalini
The project consists in a little house for a single family in the village of Zivignago, at the beginning of the Val dei Mocheni. The building is inserted harmoniously in the context, although it shows off its contemporaneity. The volume is a traditional house with a pitched roof. Also the materials, light plaster for the façades and wood for windows and balconies evoke the historic houses of the village realized with stone and lime and with traditional perforated wood panels. Instead of the trapezoidal plan and the design of the façades through subtraction of volume shapes a modern form. The house is a compact volume with three big excavations. At the ground level they create two protected spaces, one as principal entry of the house, one as access to the private garden. At the first floor the third space is a covered terrace that frames the castle of Pergine in the background. The exterior plasticity is expressed also in the interior. The main space of the house is expanded in order to relate the kitchen and the living room with the upper level under the roof.
Il progetto consiste nella realizzazione di una piccola casa unifamiliare nel paese di Zivignago, all’inizio della Val dei Mocheni. L’edificio cerca di inserirsi armoniosamente nel contesto, esprimendo tuttavia la propria contemporaneità. Il volume è una tradizionale casa a due falde. Anche i materiali, intonaco chiaro per le facciate e legno per i serramenti e i balconi, evocano le case storiche del paese realizzate in pietra e calce e con i caratteristici tamponamenti in legno traforato. Invece la pianta trapezoidale e l’articolazione delle facciate tramite sottrazione di volume conferiscono un aspetto moderno. La casa si presenta come un volume compatto con tre grandi scavi che ne caratterizzano i prospetti. Al piano terra si creano due spazi che proteggono l’ingresso principale e l’accesso al giardino privato. Al primo piano invece si produce una terrazza coperta che inquadra il castello di Pergine sullo sfondo. La plasticità esterna è declinata anche all’interno. Lo spazio principale della casa è dilatato in modo da mettere in relazione la cucina e il soggiorno con il piano del sottotetto.
House RM
Section
House RM
Plans

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!