House PB

House PB

Location:
Caldonazzo, IT
Client:
Private
Type:
Commission
Year:
2017/2018
Budget:
Confidential
Photo:
Davide Perbellini
The intervention concerns an old building of the historic centre of Caldonazzo, part of an urban lot formed by different properties in continuity. The building itself is the sum of various properties that in the past were merged but still clearly discernible from the irregular dimension and rhythm of the openings in the facades and the different height of the floors. Inside the project provided for a complete renovation of the first floor and the conversion of the attic in residence, connecting these two levels with a new staircase. Outside it provided for the makeover of the roof and the facades, removing the incoherent elements to seek a more appropriate integration in the existing context. The approach was conservative, the original wooden structure of the XIX century roof was maintained and reinforced by a new structure above it with the same shape, opening wide skylights in order to bring natural light inside. Floors and openings in the facades were maintained too, and the old walkways and balconies made by concrete were replaced by new wooden ones. Larch wood is the trait d’union of the entire intervention, able to link internal and external spaces, old and new, while the white and uniform finishing of walls and ceilings gives brightness and value both to what were maintained and what is new. Overall an intervention that attempted to ennoble a rural building apparently modest, restoring it externally a rigorous aspect and internally an high spatial complexity, defined with few but significative elements.
L’intervento riguarda un edificio del centro storico di Caldonazzo di antica costruzione, parte di un blocco edilizio formato da più proprietà immobiliari poste in continuità fra loro. Lo stesso edificio risulta composto a sua volta di più parti, nel tempo accorpate in un’unica unità ma chiaramente distinguibili dalla dimensione e dal ritmo irregolari dei fori in facciata e dalle differenti quote dei solai. Internamente il progetto ha previsto la completa ridefinizione della distribuzione dei locali al primo piano e la trasformazione del piano sottotetto da soffitta ad abitazione, connettendo i due livelli mediante l’inserimento di una nuova scala. L’approccio è stato quello del risanamento conservativo, è stata salvata la struttura originale risalente al XIX secolo accoppiandola ad una nuova della medesima geometria, e sono stati aperti ampi lucernari per portare luce naturale nelle stanze. Sono stati mantenuti i solai e le aperture in facciata, mentre i vecchi ballatoi e i balconi in cemento sono stati sostituiti da nuovi in legno. Il legno di larice diviene il trait d’union che mette in connessione interni ed esterni, antico e nuovo, mentre la finitura bianca ed omogenea delle pareti e dei soffitti conferisce luminosità e permette di valorizzare sia quanto si è voluto conservare, sia ciò che è stato realizzato ex novo. Nel complesso un intervento che ha cercato di nobilitare un edificio rurale apparentemente modesto, restituendone un’immagine esterna rigorosa e una spazialità interna complessa, definita da pochi ma significativi elementi.
House PB
Plans
House PB
Section
House PB
The site before the project

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!